Nytt verktyg ger hjälp med nya dataskyddsförordningen

Cybercom har tagit fram det nya inventerings-verktyget GDPR-kollen . En kostnadsfri tjänst för att hjälpa organisationer att klara kraven i den nya dataskyddsförordningen.

EU:s nya dataskyddsförordning syftar till att stärka integritetsskyddet vid hantering av EU-invånares personuppgifter och innebär en omställning för organisationer oavsett storlek. För att hjälpa organisationer i deras arbete med detta har Cybercom utvecklat GDPR-kollen, ett kostnadsfritt verktygstöd i arbetet med att inventera och analysera sin regelefterlevnad. Verktyget etablerar ett anonymiserat samarbete mellan deltagarna, där de kan jämföra sina egna nyckeltal mot andra aktörer.

Cybercom har tidigare utvecklat Upphandlingskollen för att hjälpa organisationer att säkerställa att de kritiska säkerhetsaspekterna ingår i IT-upphandlingar. GDPR-kollen är Cybercoms uppföljning av kostnadsfria verktyg och kommer även erbjuda anonymiserad statistik för att ge dem en fingervisning över hur de ligger till i jämförelse med andra aktörer och branscher. Under året bjuds anmälda organisationer dessutom in till ett community där de har möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig av varandras GDPR-arbete.

– Vi hoppas att vårt nya verktyg mottas lika positivt som Upphandlingskollen. För många är GDPR idag något av en snårskog, man vet inte hur mycket man ska investera. Många projekt ifrågasätts därför internt och har svårt att få gehör. Med GDPR-kollen vill vi erbjuda enklare kartläggning av efterlevnaden, samt benchmarking mot andra aktörer med liknande utmaningar. Vi hoppas att deltagarna i GDPR-kollen ska ha riktigt bra koll långt innan den 25 maj nästa år, säger Bengt Berg, chef Cybercom Compliance Management Services.

IT.Branschen är en fri medlemstjänst.
För att läsa vissa artiklar måste du först registrera dig på sajten.
Registrera dig genom att klicka här.