Populära högtalare kan vara säkerhetsrisker

Trend Micro har i en serie rapporter uppmärksammat problemen med så kallade IoT-enheter (Internet of Things devices) där en kartläggning av antalet uppkopplade enheter i 10 västeuropeiska huvudstäder visade att nästan 3 miljoner enheter är helt öppna för attacker. Det kan röra sig om allt från webbkameror, till larm och inte minst högtalare.

Inför julen har Trend Micros säkerhetslabb tittat närmare på två trådlösa högtalare från marknadens mest populära märken: Sonos och Bose. Båda dessa hade vid analystillfället högtalare som var öppna för intrång om de var anslutna till internet, vilket gör att de enkelt kan användas för att ta sig in i en användares nätverk och där orsaka ”skada”. Undersökningen visade att Sverige efter USA är det land med flest sådana osäkrade högtalare av just dessa märken.

–­­ Vi har påtalat problemen för både Sonos och Bose, och vad vi erfar har Sonos i alla fall gjort en extra säkerhetsuppdatering som följd av de säkerhetshål vi upptäckte, säger Johan Jarl, it-säkerhetsexpert på Trend Micro. Men det betyder inte att det kan finnas problem med andra system på marknaden.

IT.Branschen är en fri medlemstjänst.
För att läsa vissa artiklar måste du först registrera dig på sajten.
Registrera dig genom att klicka här.